Faaliyet Amaci : Istanbul Dagcilik Kulubumuzun yillik faaliyet programinda yer alan Emler Bati Sirti Kis tirmanisini, 2006 da Emler çikisi sirasinda 4 arkadasimizin hayatlarini kaybetmelerinin yil dönümü ( 11 Subat) olmasi nedeniyle son derece olumsuz hava kosullari neticesinde zirve yapamasak da daglarda yitirdiklerimize adiyoruz.
Tirmanis Ekibi : Cem Ergün, Hayri Aytar, Ozan Eksioglu, Konuralp Tolan, Özgür Konya
Kamp Ekibi : Mahir Çoban, Gönül Ercan
Sehir Iletisim Ekibi : Enis Kayserilioglu, Zeynep Basibüyük.
Teknik Ekipman : Kazma, Krampon, Kask, 30m 11mm ip, Perlon bantlar, Kemer, HMS, ATC, Kilitli karabin, Ekspres, 4 adet telsiz, GPS, 3 adet kürek ( Bu malzemelerin tamami kullanildi).
Buz vidasi, 5 adet çig çubugu ( 2 si kamp ekibinde), ilkyardim seti.
Ayrica olasi kaza durumunda hizli ve sorunsuz iletisim için ekipteki tüm cep telefonlarinin PIN kodlari kaldirildi.
Hedeflenen Rota : Karayalak vadisi kapidan sola girerek vadi içinden Kayacik vadisine çikis, Emler Bati sirtindan zirve.
Iletisim : Saat basi kamp ekibiyle rutin telsiz, zaman zaman Istanbul koordinasyon sorumlusu Enis ve Zeynep ile telefon görüsmesi yapildi.
Telsiz ve telefonlar hemen hemen tüm faaliyet boyunca her yerden çekti ve sorunsuz kullanildi.
Faaliyet Kronolojisi :
9 Subat Cumatesi
Metro Turizm ile saat 07,30 da Nigde'ye gelindi. Kahvalti sonrasinda minibüs ile Çukurbag' a varildi ve traktöre binildi. 12,30 da Sakartasa gelmeden traktörden inildi, vadi içine inerek 13,15 de Sakartas'in Karayalak vadisi tarafina kapiya 15 dakikalik mesafeye kamp atildi (2330 m).
14,30 da Ozan, Cem ve Hayri rota baslangicina bakmak için Kapi tarafina yürüdü. Sabah saat 05,00 de yola çikmak üzere yatis verildi. Saat 20,00 civarinda hava tamamen açti ve dolunay belirdi.
Hava: Açik, zaman zaman parçali bulutlu
Rüzgar : 2/8 Sokullu - Karayalak Kapi arasinda
Kar : Sokulluda 5-10 cm, Sakartas altinda 20 - 25 cm
10 Subat Pazar
Sabah 05,05 de yola çikildi. Kamp ekibi de kapi girisine kadar tirmanis ekibi ile beraber yürüyecekti. Ancak Mahir kendini iyi hissetmeyince daha erken bir mesafeden Gönül ile beraber geri döndü. Tirmanis ekibi olarak Ozan'in iz açisiyla Kapidan Karayalak vadisine girmeyip soldan Kayacik vadisine baglanan rotaya girdik. Muhtemel çig parkurlarindan mesafeli dizilisle tek tek geçerek alt vadiyi üstten ayriran bir kaya bloguna geldik. Normalde 15m den fazla olan ancak yukaridan süpürülen karlarla yüksekligi 6m ye inen kaya blogunda bulunan bacadan önce Cem çikti. Cem'in ardindan önce Hayri sonra da Konuralp bacadan geçti. Cem, Konuralp ve Hayri ile perlon, ekspres ve ATC kullanarak emniyet aldi. Ardindan önce sirt çantalari ardindan Özgür ve Ozan bacadan yukariya çikti. Ekipman toplanarak vadi içinden rotaya devam edildi. Kayacik sirtinin alt taraflarinda vadiden saparak Kayacik sirtinina döndük ( saat 14,00) Bu sirada kava iyice kapatti ve rüzgar esmeye basladi. Ayni saatlerde bir gün önce karsilastigimiz ve kamp yapmadan cumartesi sabahi rotaya giren 4 kisilik ITUDAK ekibi vadi içinden inise geçiyordu. Kayacik vadide çok kar oldugnu bu nedenle Emler'e gitmeyip Kayacik civarinda bivaklayip geri döndüklerini söylediler. Kayacik'i Emlere baglayan sirti yükselmeye basladigimizda rüzgar siddetini iyice arttirdi. Gün boyunca yumusayan karin rüzgarla çig riskini arttirmasi ve sirtta siddetli firtinada bivak problemi nedeniyle daha fazla zorlamayip 3330 m civarindan asagi dönme karari aldik ve Kayacik vadisi dibine inip bivak yeri aradik. Uygun bir yer buldugumuzda ( saat 17,00) önce kar eritip sicak sivi aldik. Sonra küreklerle 5 kisinin kafa - gögüs mesafesi araliginda girebileceği kar magarasi kazip saat 19,00 da bivak ve tulumlarimizin içine girdik. Bu saatten sonra rüzgar firtinaya dönüstü ve siddetli tipi basladi. Zaman zaman tipi kesildiginde ise rüzgarin etkisiyle süpürülen karlar bivaklarin üstünü kapatmaya devam etti. Üstümüzdeki kar kalinligi her 15-20 cm ye ulastiginda silkelenerek kardan arinmaya çalıştık. Silkelenmedigimizde kar buza dönüserek üstümüzde ciddi bir baski yaratiyordu. Alt ekiple irtibati kesmeden tam 11 saat boyunca (Pazar saat 06,00 ya kadar) 3100m civarinda bivağın içinde siddetli firtina, kar ve tipi ile sabahi bulduk.
Hava : Sabah 05,00 de açik. Saat 14,00 den sonra parçali bulutlu ve sisli, hafif kar yagisli, saat 19,00 dan sonra siddetli tipi.
Rüzgar : Sabah 05,00 de hafif esintili 1/8, saat 14,00 den sonra orta 4/8 ( Kayacik sirti alti) Saat 16,00 civari sert rüzgarli 6/8, Saat 19,00 dan sonra Firtina 7/8
Kar : Kapi civari 40 cm batak kar , Kayacik vadi içine kadar 60-70 cm sert kar, Kayacik yamaçlari 0 - 50 cm arasi toz kar ( bazi yerler 2-3 cm sert kar alti toz kar), kayacik vadisi 50-60 cm sert kar.
11 Subat Pazartesi
Saat 06,00 da bivaklardan çiktik. Üstümüzde sertlesen kar nedeniyle Ozan ve Cem, Konuralp'in bacak kismini, Özgür'ün kar duvariyla bitisen sag kol ve bacak kismini, Hayri'nin ayni sekilde sol kismini kürek yardimiyla açti. Insan üstünde biriken toz karin ne kadar kisa sürede betonlastigi anlatilmisti, bu deneyim bile bunun ne kadar dogru oldugunu anlamaya yetti. Bivak içinde uyumadan 11 saat geçirmistik. Islanan kaz tüyü ve sentetik tulumlar, karla kapanan bivaklar malzeme kullanimi konusunda çesitli deneyimler yasatti. Zaman kaybetmeden tamamen kara gömülen çantalari çikarip bivak alanini topladik. Siddetini arttiran firtina ve tipi nedeniyle tepemizde dikilen Emler'e göz kirpip tipi ve firtina altinda zirveyi denemekten vazgeçip Kayacik Vadidini takip ederek inise geçtik. Çikarken ip açtigimiz bacada iniste Konuralp emniyet aldi ve ekibin kalani ile çantalari tek tek asagi indirdi. Saat 10,00 da kamp alanina ulastik. Biraz dinlenip pesimizi birakmayan rüzgarda kampi toplayip saat 13,30 da traktöre bindik. Sonrasi alabalik ve Nigde'de kebap.
Hava : Kapali, zaman zaman sisli.
Rüzgar : Kayacik vadisi boyunca çok siddetli rüzgar 8/8, Kamp alani ve Sokullu siddetli rüzgar 7/8.
Kar : Kayacik vadisi gece yagan karla 80-100 cm toz kar, Kamp alani ve Sokullu gece yagan yagmur nedeniyle 20-25 cm civik kar.
Faaliyet boyunca sürekli iletisim görevinde bulunan kamp ekibi Mahir ve Gönül'e, sehirde aldigi bigileri mail grubunda paylasan Enis ve Zeynep'e, faaliyet öncesi ve sonrasi iyi dileklerini paylasan ve ekip ruhunu en üst düzeyde tutan tüm üyelerimize ve zaman zaman çadir-pol tamiri, teknik malzeme bakımı gibi is disinda tuhaf isteklerimizi gerçeklestirmeye alisip 1 saat içinde 4 adet çig çubugu imal eden Henkel Tuzla Fabrika Teknik Ekibine gönülden tesekkür ediyoruz.
Faaliyet ile ilgili 4 foto ekte. Diger fotolari ve tirmanisin Cem'in kaleminden hikayesini ayrıca paylasacagiz.
Tirmanis ekibi adina
Özgür KONYA
İDAK... İstanbul Dağcılık Kulübü